Klassisk viltskavsgryta

En god och rejäl viltskavsgryta med massor av smak. Perfekt att laga med färsk skogssvamp!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500 gram finskuret älg eller rådjurskött (går bra med färdigpackad, fryst skav)
  • 150 g rensad skogssvamp (ca 5 dl)
  • 1 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 25 gram smör
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 12 enbär
  • 1/2 dl portvin
  • 2 tsk senap
  • 1 tsk tomatpuré
  • 2 msk lingonsylt eller 1 dl färska lingon+ 1 msk honung
  • 1 buljongtärning, grönsaks eller kött
  • svartpeppar
  • salt
  • 1 msk majsstärkelse (maizena)

Gör så här:

Krossa enbären i en mortel eller med en kniv. Lägg dem i portvinet en timme, gärna längre.

Finhacka löken och vitlöksklyftan. Skär köttet i tunna skivor. Rensa och dela svampen om det är stora svampar.
Mjukfräs löken i smör i en stekgryta. Låt löken ta lite färg. Lyft ur och tag åt sidan.

Lägg i mera smör och stek köttet tills det är genomstekt. Lyft ur och fräs svampen lätt tills den fått lite färg. Lyft ur svampen.

Vispa ner grädde, crème fraiche, tomatpuré, enbär+portvin och buljongtärningen i grytan. Tillsätt tre-fyra deciliter vatten. Låt koka upp och håll grytan småkoka på låg värme i tio minuter. Lägg tillbaka kött, lök och svamp. Låt grytan försiktigt i ytterligare 10 minuter. Smaka av med lingonsylt eller färska lingon+ honung. Salta och avsluta med svartpeppar.

Om du vill ha en tjockare konsistens, red med majsstärkelse utrört i 1/2 deciliter kallt vatten.


Servera med pressad potatis, potatismos eller ris. Kokata grönsaker eller en grönsallad passar till.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

morotskaka.com

Brödrecept

Mera matbröd!

Vi är många som äter mycket bröd, så varför inte välja gott bröd? Baka ett syrat fullkornsbröd!

hembakatbrod.se


Kladdkakor

Chokladpaj

Ruggigt ute? Baka en god chokladpaj, med mjuk chokladfyllning!

Kladdkakan är en av våra mest uppskattade kakor. Inte så konstigt - lättbakad, snabblagad och alltid god!

Prova ett nytt recept där en mjuk och kladdig chokladfyllning bakas av i mör pajdeg. Chokladpajen blir en lite elegantare variant av chokladkaka, som platsar både som fika och finare efterrätt.

En kaka som trollar fram solsken den mest regnvåta höstdag! Kanske en ny favorit?

 kladdkakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...