Klassisk viltskavsgryta - Viltskav

Klassisk viltskavsgryta

En god och rejäl viltskavsgryta med massor av smak. Perfekt att laga med färsk skogssvamp!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500 gram finskuret älg eller rådjurskött (går bra med färdigpackad, fryst skav)
  • 150 g rensad skogssvamp (ca 5 dl)
  • 1 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 25 gram smör
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 12 enbär
  • 1/2 dl portvin
  • 2 tsk senap
  • 1 tsk tomatpuré
  • 2 msk lingonsylt eller 1 dl färska lingon+ 1 msk honung
  • 1 buljongtärning, grönsaks eller kött
  • svartpeppar
  • salt
  • 1 msk majsstärkelse (maizena)

Gör så här:

Krossa enbären i en mortel eller med en kniv. Lägg dem i portvinet en timme, gärna längre.

Finhacka löken och vitlöksklyftan. Skär köttet i tunna skivor. Rensa och dela svampen om det är stora svampar.
Mjukfräs löken i smör i en stekgryta. Låt löken ta lite färg. Lyft ur och tag åt sidan.

Lägg i mera smör och stek köttet tills det är genomstekt. Lyft ur och fräs svampen lätt tills den fått lite färg. Lyft ur svampen.

Vispa ner grädde, crème fraiche, tomatpuré, enbär+portvin och buljongtärningen i grytan. Tillsätt tre-fyra deciliter vatten. Låt koka upp och håll grytan småkoka på låg värme i tio minuter. Lägg tillbaka kött, lök och svamp. Låt grytan försiktigt i ytterligare 10 minuter. Smaka av med lingonsylt eller färska lingon+ honung. Salta och avsluta med svartpeppar.

Om du vill ha en tjockare konsistens, red med majsstärkelse utrört i 1/2 deciliter kallt vatten.


Servera med pressad potatis, potatismos eller ris. Kokata grönsaker eller en grönsallad passar till.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kolakaka

Kolakaka till klassisk och trendig fika!

Lättbakad favoritkaka? Prova mjuk kolakaka - en modern variant av den klassiska sockerkakan!

Mjuka kakor hör för många ihop med farmors kakfat och finservisen. Visst är det gott med en nybakad sockerkaka till fikat och smaksatt med citron i en citronkaka blir kakan en älskad favorit för många av oss! Men sockerkakan kan vara så mycket mer än klassikern som trängs med småkakorna på kalaset.
Gör en chokladsockerkaka som efterrätt eller fika. Servera med grädde eller glass! En tigerkaka passar den som inte kan bestämma om det ska vara chokladkaka eller inte… Eller smaksätt med kardemumma eller apelsin för att få en kaka som sticker ut.
Visste du att det går bra att göra en glutenfri sockerkaka?
Eller så provar du ett nytt, gott recept på kolakaka med mjuk kolaglasyr. Garanterat en höjdare oavsett på vilket kakfat den hamnar!

 sockerkakor.se

Kladdkakor

Varianter

Höstmörker är ett utmärkt skäl för att baka kladdkaka! Klassikern eller nyskrivna recept?

kladdkakor.se

Gott till utflykten!

Sportlovsdags

Nu är det dags för sportlov! Den som rör på sig behöver fylla på med energi, varför inte med hembakade bars laddade med solrosfrön, russin och kokos?

utflyktsmat.se


Glutenfritt

Glutenfritt helt enkelt

Peppar&Salt har glutenfria recept och inspiration till alla måltider! Din egen müsliblandning med mandel och quinoapuffar kan förgylla den gråaste vintermorgon.

Färdig glutenfri mjölmix behöver inte vara lösningen! Till brunchen smakar scones bäst, rykande heta. Vissa rätter är naturligt glutenfria, som risotto med smak av saffran. En krispig pizzabotten gjord på polenta räddar fredagsmyset och till efterrätt serveras förstås en tunn skiva lyxig chokladkaka tillsammans med grädde och färska bär...

 glutenfriarecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Lasagne

Pasta+ugn=matkärlek! Klassisk lasagne är så nära himmelriket vi kommer på denna jord…
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...