Klassisk viltskavsgryta

En god och rejäl viltskavsgryta med massor av smak. Perfekt att laga med färsk skogssvamp!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500 gram finskuret älg eller rådjurskött (går bra med färdigpackad, fryst skav)
  • 150 g rensad skogssvamp (ca 5 dl)
  • 1 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 25 gram smör
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 12 enbär
  • 1/2 dl portvin
  • 2 tsk senap
  • 1 tsk tomatpuré
  • 2 msk lingonsylt eller 1 dl färska lingon+ 1 msk honung
  • 1 buljongtärning, grönsaks eller kött
  • svartpeppar
  • salt
  • 1 msk majsstärkelse (maizena)

Gör så här:

Krossa enbären i en mortel eller med en kniv. Lägg dem i portvinet en timme, gärna längre.

Finhacka löken och vitlöksklyftan. Skär köttet i tunna skivor. Rensa och dela svampen om det är stora svampar.
Mjukfräs löken i smör i en stekgryta. Låt löken ta lite färg. Lyft ur och tag åt sidan.

Lägg i mera smör och stek köttet tills det är genomstekt. Lyft ur och fräs svampen lätt tills den fått lite färg. Lyft ur svampen.

Vispa ner grädde, crème fraiche, tomatpuré, enbär+portvin och buljongtärningen i grytan. Tillsätt tre-fyra deciliter vatten. Låt koka upp och håll grytan småkoka på låg värme i tio minuter. Lägg tillbaka kött, lök och svamp. Låt grytan försiktigt i ytterligare 10 minuter. Smaka av med lingonsylt eller färska lingon+ honung. Salta och avsluta med svartpeppar.

Om du vill ha en tjockare konsistens, red med majsstärkelse utrört i 1/2 deciliter kallt vatten.


Servera med pressad potatis, potatismos eller ris. Kokata grönsaker eller en grönsallad passar till.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Formbröd

Baka lätt med form

Att jäsa bröd i form gör det lätt att lyckas. Enkelt rågbröd är en snabb väg till nybakat bröd!

hembakatbrod.se

Alla hjärtans dag

Kärlek från köket

Det finns många sätt att visa kärlek på. Ett alldeles utmärkt är att baka söta, rosa dammsugare till dem man tycker om!

bakakaka.se


Fisksoppa

Laga godaste fisksoppan hemma!

Hemlagad fisksoppa är himmelskt gott och riktig festmat. Servera med hembakat bröd och aioli!

Soppa är rätten som kan vara både vardagsmat och festrätt. Och som ofta passar både som förrätt och huvudrätt. Gör du en fisksoppa får du en mustig soppa med mycket smak som räcker fint som huvudrätt.
Laga en enkel fisksoppa med kokosmjölk och lite curry – en perfekt fredagsmiddag! Eller gör en fisksoppa med tomat och halloumiost och du har en smakrik soppa som inte skäms för sig som vardagsmat eller helgmat.
Vill du lyxa till det eller bjuda på middag är lyxig laxsoppa med fänkål, lax och pasta ett riktigt gott recept.
Eller så provar du vår nya favorit med extra mycket av allt – en fisksoppa med räkor som verkligen är en riktig festsoppa!
Självklart vill soppan ha tillbehör: Nybakat bröd och en god aioli passar bra till! Och om du gillar saffran är valet såklart vårt nya recept på saffransaioli!

 fisksoppa.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...