Klassisk viltskavsgryta
En god och rejäl viltskavsgryta med massor av smak. Perfekt att laga med färsk skogssvamp!
Du behöver
Receptet är för 4 personer.
- 500 gram finskuret älg eller rådjurskött (går bra med färdigpackad, fryst skav)
- 150 g rensad skogssvamp (ca 5 dl)
- 1 rödlök
- 1 klyfta vitlök
- 25 gram smör
- 1 dl crème fraiche
- 2 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 12 enbär
- 1/2 dl portvin
- 2 tsk senap
- 1 tsk tomatpuré
- 2 msk lingonsylt eller 1 dl färska lingon+ 1 msk honung
- 1 buljongtärning, grönsaks eller kött
- svartpeppar
- salt
- 1 msk majsstärkelse (maizena)
Gör så här:
Krossa enbären i en mortel eller med en kniv. Lägg dem i portvinet en timme, gärna längre.
Finhacka löken och vitlöksklyftan. Skär köttet i tunna skivor. Rensa och dela svampen om det är stora svampar.
Mjukfräs löken i smör i en stekgryta. Låt löken ta lite färg. Lyft ur och tag åt sidan.
Lägg i mera smör och stek köttet tills det är genomstekt. Lyft ur och fräs svampen lätt tills den fått lite färg. Lyft ur svampen.
Vispa ner grädde, crème fraiche, tomatpuré, enbär+portvin och buljongtärningen i grytan. Tillsätt tre-fyra deciliter vatten. Låt koka upp och håll grytan småkoka på låg värme i tio minuter. Lägg tillbaka kött, lök och svamp. Låt grytan försiktigt i ytterligare 10 minuter. Smaka av med lingonsylt eller färska lingon+ honung. Salta och avsluta med svartpeppar.
Om du vill ha en tjockare konsistens, red med majsstärkelse utrört i 1/2 deciliter kallt vatten.
Servera med pressad potatis, potatismos eller ris. Kokata grönsaker eller en grönsallad passar till.