Klassisk viltskavsgryta

En god och rejäl viltskavsgryta med massor av smak. Perfekt att laga med färsk skogssvamp!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500 gram finskuret älg eller rådjurskött (går bra med färdigpackad, fryst skav)
  • 150 g rensad skogssvamp (ca 5 dl)
  • 1 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 25 gram smör
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 12 enbär
  • 1/2 dl portvin
  • 2 tsk senap
  • 1 tsk tomatpuré
  • 2 msk lingonsylt eller 1 dl färska lingon+ 1 msk honung
  • 1 buljongtärning, grönsaks eller kött
  • svartpeppar
  • salt
  • 1 msk majsstärkelse (maizena)

Gör så här:

Krossa enbären i en mortel eller med en kniv. Lägg dem i portvinet en timme, gärna längre.

Finhacka löken och vitlöksklyftan. Skär köttet i tunna skivor. Rensa och dela svampen om det är stora svampar.
Mjukfräs löken i smör i en stekgryta. Låt löken ta lite färg. Lyft ur och tag åt sidan.

Lägg i mera smör och stek köttet tills det är genomstekt. Lyft ur och fräs svampen lätt tills den fått lite färg. Lyft ur svampen.

Vispa ner grädde, crème fraiche, tomatpuré, enbär+portvin och buljongtärningen i grytan. Tillsätt tre-fyra deciliter vatten. Låt koka upp och håll grytan småkoka på låg värme i tio minuter. Lägg tillbaka kött, lök och svamp. Låt grytan försiktigt i ytterligare 10 minuter. Smaka av med lingonsylt eller färska lingon+ honung. Salta och avsluta med svartpeppar.

Om du vill ha en tjockare konsistens, red med majsstärkelse utrört i 1/2 deciliter kallt vatten.


Servera med pressad potatis, potatismos eller ris. Kokata grönsaker eller en grönsallad passar till.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Höstsoppa

Svampsopporna som värmer bäst efter skogsturen!

Varm mat är ett måste när höstregnen drar in. En ångande skål mustig svampsoppa värmer både mage och frusna själar.

Efter regn kommer svamp. Nu är tiden för de riktigt stora skördarna av höstkantareller. Och få rätter passar lika efter skogsturen som en skål het svampsoppa!
De flesta matsvampar passar, använd gärna soppar eller just trattkantareller. Gör en enkel svampsoppa med lök eller mixa en slät och krämig svampsoppa med gräddig smak! Gillar du att experimentera kan du utgå från vårt grundrecept på svampsoppa – en bra bas att smaksätta själv.
Svamp passar utmärkt tillsammans med en mängd råvaror. Prova en riktig favorit – svampsoppa med ost. En krämig festsoppa som också är en bra förrätt.
Eller gör en svamp– och squashsoppa, en riktigt bra kombination för en höstsoppa.
Vill du äta helt veganskt? Då är en svamp– och potatissoppa ett smakrikt allternativt som passar alla! Servera gärna soppan med rostade nötter eller pumpafrön som gästerna själva kan strö över tallriken.

Trevlig svamptur!

 sopprecept.se

Torsdag

Ärtsoppan

Traditionell ärtsoppa på torsdag eller omväxling mitt i veckan? Ja tack till soppa!

sopprecept.se

Matbröd

Hembakad lyx

Doften av nybakat bröd fyller köket! hembakatbrod.se är här!

hembakatbrod.se


Muffins

Räddningen i en veckad pappersform

När det plötsligt knackar på dörren är det skönt att ha en snabb fikalösning till hands. Kladdkakemuffins kan vara räddningen!

Snabbakade, enkla och oemotståndliga - muffins finns i många skepnader och fungerar alltid. Allt från morotskaka i muffinsform, via svartvinbärsmuffins till riktigt fullproppade nöt- och chokladmuffins som kan fresta de flesta.

Gör en maffig efterrätt på några minuter: klyv en chokladmuffin och fyll med vispad grädde och banan. Eller servera morotssconesmuffins med smör och apelsinmarmelad...

 bakakaka.se


Vardagsfavorit i egen tappning

Fiskpinnar Hemgjorda fiskpinnar slår frysdiskens med hästlängder.

Enkelt och gott med äpple

Äppelpaj med kanel Är det världens godaste äppelpaj? Nåja, det finns många som slåss om titeln men det här är en riktig favorit med klassiska smakkombon äpple och kanel
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...