Vildsvinsskav med rotfrukter och lingon

Gott och smakrikt med vildsvinskött i sällskap med lingon!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500 g vildsvinsskav
  • 2 gula lökar
  • 25 g smör
  • 150 g skogssvamp (ca 5 dl) Även champinjoner går bra.
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 2 msk lingonsylt
  • 1 dl lingon
  • 1 dl rödvinsglögg eller rödvin
  • 1 buljongtärning, grönsaks
  • svartpeppar
  • salt

Gör så här:

Skala och grovhacka löken. Skala och skär morötter och palsternacka i stavar. Skär köttet i tunna strimlor. 

Smörstek rotfrukterna så de får fin yta och mjuknat något. Lägg åt sidan.

Mjukstek löken i smör och tillsätt svampen mot slutet. Låt den få lite färg. Lägg åt sidan.

Stek köttet i smör tills det är genomstekt och fått lite färg. Blanada ner lök, svamp och rotfrukter. Lös bujongtärningen i 1 dl hett vatten och blanda med lingongsylt och glögg eller vin. Häll blandningen över pytten och låt alltihopa bli varmt. 

Smaka av med salt eller svartpeppar.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Höstsoppa

Svampsopporna som värmer bäst efter skogsturen!

Varm mat är ett måste när höstregnen drar in. En ångande skål mustig svampsoppa värmer både mage och frusna själar.

Efter regn kommer svamp. Nu är tiden för de riktigt stora skördarna av höstkantareller. Och få rätter passar lika efter skogsturen som en skål het svampsoppa!
De flesta matsvampar passar, använd gärna soppar eller just trattkantareller. Gör en enkel svampsoppa med lök eller mixa en slät och krämig svampsoppa med gräddig smak! Gillar du att experimentera kan du utgå från vårt grundrecept på svampsoppa – en bra bas att smaksätta själv.
Svamp passar utmärkt tillsammans med en mängd råvaror. Prova en riktig favorit – svampsoppa med ost. En krämig festsoppa som också är en bra förrätt.
Eller gör en svamp– och squashsoppa, en riktigt bra kombination för en höstsoppa.
Vill du äta helt veganskt? Då är en svamp– och potatissoppa ett smakrikt allternativt som passar alla! Servera gärna soppan med rostade nötter eller pumpafrön som gästerna själva kan strö över tallriken.

Trevlig svamptur!

 sopprecept.se

Tranbär, rönnbär, äpplen och päron

Alla höstens bär

Ingen har väl missat att rönnen har otroligt mycket bär i år? Det tyder på en kall vinter, sägs det, men är också perfekt för att koka rönnbärsmarmelad!

kokasylt.se

Frukostbullar

Mjuka gifflar

Nybakade, mjuka gifflar med smör, marmelad och ost är riktig lyx. Baka några plåtar med morgonglädje!

frukostbullar.se


Vegetariska grytor och soppor

Vinterns sista långkok

Vintern vill visst stanna lite till, men vi passar på att värma oss med en rejäl, rykande böngryta med kokosmjölk!

Soppor och grytor kan förstås ätas året om men vintertid smakar de nog allra bäst. Långkokning tar fram och gifter samman smaker och ger mer tid över till annat i köket. Enkla ingredienser ger mycket tillbaka, det vet alla som ätit en bra linssoppa. Heta grytor med kryddighet som indisk blomkålsgryta värmer ännu bättre! Passa på att variera riset med klimatsmart matvete eller bulgur till en vegetarisk vintermåltid i väntan på våren.

 veganrecept.se


Vardagsfavorit i egen tappning

Fiskpinnar Hemgjorda fiskpinnar slår frysdiskens med hästlängder.

Pajrecept

Kryddig korvpaj Låt pajen bli en hel måltid!
Prenumerera direkt! Gratis!

Quesadillas

Greppvänliga tacos Visst är tacos gott men variation förnöjer - gör egna quesadillas med härligt rökig smak.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...