Vildsvinsskav med rotfrukter och lingon

Gott och smakrikt med vildsvinskött i sällskap med lingon!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500 g vildsvinsskav
  • 2 gula lökar
  • 25 g smör
  • 150 g skogssvamp (ca 5 dl) Även champinjoner går bra.
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 2 msk lingonsylt
  • 1 dl lingon
  • 1 dl rödvinsglögg eller rödvin
  • 1 buljongtärning, grönsaks
  • svartpeppar
  • salt

Gör så här:

Skala och grovhacka löken. Skala och skär morötter och palsternacka i stavar. Skär köttet i tunna strimlor. 

Smörstek rotfrukterna så de får fin yta och mjuknat något. Lägg åt sidan.

Mjukstek löken i smör och tillsätt svampen mot slutet. Låt den få lite färg. Lägg åt sidan.

Stek köttet i smör tills det är genomstekt och fått lite färg. Blanada ner lök, svamp och rotfrukter. Lös bujongtärningen i 1 dl hett vatten och blanda med lingongsylt och glögg eller vin. Häll blandningen över pytten och låt alltihopa bli varmt. 

Smaka av med salt eller svartpeppar.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Höstsoppa

Svampsopporna som värmer bäst efter skogsturen!

Varm mat är ett måste när höstregnen drar in. En ångande skål mustig svampsoppa värmer både mage och frusna själar.

Efter regn kommer svamp. Nu är tiden för de riktigt stora skördarna av höstkantareller. Och få rätter passar lika efter skogsturen som en skål het svampsoppa!
De flesta matsvampar passar, använd gärna soppar eller just trattkantareller. Gör en enkel svampsoppa med lök eller mixa en slät och krämig svampsoppa med gräddig smak! Gillar du att experimentera kan du utgå från vårt grundrecept på svampsoppa – en bra bas att smaksätta själv.
Svamp passar utmärkt tillsammans med en mängd råvaror. Prova en riktig favorit – svampsoppa med ost. En krämig festsoppa som också är en bra förrätt.
Eller gör en svamp– och squashsoppa, en riktigt bra kombination för en höstsoppa.
Vill du äta helt veganskt? Då är en svamp– och potatissoppa ett smakrikt allternativt som passar alla! Servera gärna soppan med rostade nötter eller pumpafrön som gästerna själva kan strö över tallriken.

Trevlig svamptur!

 sopprecept.se

Baka med rabarber

Älskade rabarber!

Nu börjar rabarberstjälkarna sträcka sig stolt ur jorden och vi vill bjuda alla på rabarberkaka! Fram med långpannan bara.

smulpaj.se

Pannkakor

Pannkakor är svaret!

Slut på middagsidéer mitt i veckan? Vispa ihop en pannkakssmet vetja!

pannkakor.se


Buffé

Planera sommarens buffé

Buffé är en avslappnad bjudform som ger mycket valfrihet. Säsong för sparris - vi bjuder på buffévarianter som sparris med parmesan eller parmaskinka!

Du nalkas ljuva sommar, med studentfester, skolavslutning och bröllop. Vem vill stå mer än nödvändigt vid spisen då? Enkla tillbehör som färskost, marinerade vita bönor eller ajvarröra kan stå färdiga i förväg, liksom ostpaj.

På buffén kan alla hitta något att tycka om. Klassiker som potatissallad och inkokt lax går alltid hem. Komplettera med focaccia och goda ostar - festen är i land!

 buffemat.se


Lingonsylt

Ett mångsidigt bär Lingonsylt passar till såväl köttbullarna som pannkakorna. En oumbärlig del i svensk matkultur helt enkelt! Plocka, koka, njut.

Soppor

Grönsakssoppa Kallt ute? Laga en värmande höstsoppa!
Prenumerera direkt! Gratis!

Sås

Rhodeislandsås Snygg färg har rhodeislandsåsen som lyfter salladen eller kanske hamburgaren till nya höjder.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...