Risotto med viltskav

En krämig risotto blir ännu godare med viltskav som smaksättare. Gott och enkelt recept!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 4 dl risottoris
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 240 g viltskav
  • 1 rödlök
  • 1 buljongtärning
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1 dl riven ost, gärna parmesan
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

Strimla köttet och fräs i smör i en stekpanna. Ställ åt sidan
Skala och finhacka lök, morötter och palsternacka.
Mjukstek i olja i en kastrull stor nog att rymma risotton.
Tillsätt riset och låt det svettas med grönsakerna några minuter.
Häll på 7 dl vatten tillsammans med buljongtärningen och låt koka upp. Koka på låg värme och rör då och då i risotton. Efter 15-20 minuter brukar den vara krämig men inte för mjuk. Späd med mera vatten om risotton blir för torr.
Blanda ner ost och avsluta med viltskavet. Smaka av med salt och svartpeppar. Varmhåll och servera varm med grönsaker eller en sallad och gärna ett hembakat bröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Äppelchutney

Smaksätt hösten med hemgjord chutney!

Att koka egen chutney är ett bra sätt att ta vara på äpplen. Men framförallt är äppelchutney den perfekta smaksättaren i höst – och den bästa gå-bort-presenten!

Vi tycks gilla kombinationen av sött, syrligt och salt i det här landet. Inte så konstigt att många då är förtjusta i chutney! Denna söta och kryddiga smaksättare som många förknippar med indisk mat passar utmärkt till höstens grytor, pajer eller tillsammans med svamprätter.
Klassisk äppelchutney ska kokas nu och lagras i minst en månad för att smaken ska mogna. Prova gärna skillnaden med lagring genom att servar lite av chutneyn utan lagring – så blir det tydligt!
Chutney passar också bra till grillat, till fläskkött eller lamm. Gör äppelchutney med rökt chili och enbär och du har en perfekt bas till grytor eller tillbehör till kryddiga kötträtter. En god äppelchutney med tranbär passar också till viltstek och till vegetariska svamprätter. Lite citrusskal sätter fin syra och gör att chutneyn passar både i röror och på egen hand.
Passa på att göra chutneyn nu så kan du njuta av den en kylig höstdag eller när vintern kom-mer och man längtar efter smakrik och värmande mat!

 kokasylt.se

Frukostbullar

Fruktbullar

Härligt nygräddade bullar med frukt och frön smakar fantastiskt till fikat. Baka en plåt goda fruktbullar

redan i dag!

frukostbullar.se

Scones

Pizzascones

Sugen på hemlagad pizza?

Här är en snabbvariant som passar fint både till enklare huvudrätt eller i stället för en varm macka.

scones.se


Chokladbollar

Baka de godaste chokladbollarna!

Chokladbollar måste inte smaka barnkalas. Har du tröttnat på klassikern med kokos kan du prova våra chokladbollar med kakao nibs!

Ställ fram ett stor fat hemgjorda chokladbollar och barnen kommer att flockas runt det på en gång. Det är något visst med bollarna som alltid går åt först på alla kalas. Dessutom är chokladbollar ofta något av det första många bakar, bekvämt lättgjorda som de är, utan att det behövs någon ugn.
Men chokladbollen kan lätt få lite vuxnare smak. Klassiskt är arraksbollar, där spriten sätter touch tillsammans med chokladen. En perfekt kaka till kaffe eller te! Prova ett nytt, gott recept på mockabollar – chokladbollar med kaffesmak och riven mandelmassa. Bollarna vänds i smält choklad och du har en härlig jättepralin till fikat eller efterrätten.
Chokladbollar med russin och kakao nibs, krossade kakaobönor, är också vuxengodis med tydlig chokladsmak. En chokladboll som knappast passar barnkalaset, men väl ett elegant kakfat!

 smakakor.se


Vardagsfavorit i egen tappning

Fiskpinnar Hemgjorda fiskpinnar slår frysdiskens med hästlängder.

Bakelser

Fina mazariner Imponera med hemgjorda mazariner - något helt annat än de inplastade.
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...