Risotto med viltskav

En krämig risotto blir ännu godare med viltskav som smaksättare. Gott och enkelt recept!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 4 dl risottoris
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 240 g viltskav
  • 1 rödlök
  • 1 buljongtärning
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1 dl riven ost, gärna parmesan
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

Strimla köttet och fräs i smör i en stekpanna. Ställ åt sidan
Skala och finhacka lök, morötter och palsternacka.
Mjukstek i olja i en kastrull stor nog att rymma risotton.
Tillsätt riset och låt det svettas med grönsakerna några minuter.
Häll på 7 dl vatten tillsammans med buljongtärningen och låt koka upp. Koka på låg värme och rör då och då i risotton. Efter 15-20 minuter brukar den vara krämig men inte för mjuk. Späd med mera vatten om risotton blir för torr.
Blanda ner ost och avsluta med viltskavet. Smaka av med salt och svartpeppar. Varmhåll och servera varm med grönsaker eller en sallad och gärna ett hembakat bröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Äppelpremiär!

Redo för en miljöklok äppelsäsong!

Nu kommer den fantastiska tiden när träden dignar av frukt. Hemgjord äppelpaj är himmelskt gott och en miljöklok efterrätt eller fika!

Vackert gröna, gyllengula eller knallröda – nu börjar äpplena mogna runt om i landet och vi går in i en tid när det finns färska, svenska äpplen i mängder.
Äppelpajer är fantastiska efterrätter som går fort att laga på närodlad frukt och miljösnälla livsmedel. Klassisk äppelpaj, äppelpaj med kanel eller en variant med mandelmassa? Vill du ha smulpaj med havregryn eller göra äppelpaj på äppelmos? Alla passar perfekt med hemgjord vaniljsås!
Den som själv har stora äppelträd vet hur mycket frukt det blir. Gör en insats och dela med dej av överskottet! Sätt upp en lapp i närbutiken och bjud in den som vill plocka. Ta med en kasse till jobbet. Ställ ut en låda vid grinden och en lapp! Så minskar vi transporter och mängden frukt som hamnar i komposten blir mindre.
Saknar du trädgård och ser hur frukten faller från träden? Knacka på och fråga om du får plocka! Som tack för hjälpen kan du alltid bjuda på äppelpaj!

 smulpaj.se

Grönkål

Grönkål + pasta = sant

Nu finns det inte många färska, svenska grönsaker att få i novembermörkret, men den vitaminspäckade grönkålen är ett viktigt undantag. Dessutom passar den hand i handske med pasta som i en mustig lasagne med grönkål och färskost.

lasagne.nu

Sopprecept

Goda soppor

En god soppa till helgen? Många av nya recept på sopprecpt.se!

sopprecept.se


Fisksoppa

Fisk + tomat och halloumi

Fisksoppa kan vara både lättlagat och enkelt. Gör en läcker soppa med tomat och tärnad halloumi. En vardagssoppa som smakar fest!

Ibland räcker tiden och orken inte för några långkok. Men en god soppa behöver varken vara krångligt eller ta lång tid.

Prova ett nytt recept där tomat och halloumi lyfter fram fisksmaken och ger en mustigt värmande soppa. Perfekt både som för- och varmrätt, vardag som fest!

 fisksoppa.se


Baka med rotfrukter!

Morotskaka med honung Vi stoppar gärna rotfrukter i efterrätten - en morotskaka förstås! Len glasyr med honung blir pricken över i.

Våfflor

Farmors favoritrecept Äggvåfflorna passar lika bra till kaffekoppen som till lunchen med matig fyllning.
Prenumerera direkt! Gratis!

Sås

Rhodeislandsås Snygg färg har rhodeislandsåsen som lyfter salladen eller kanske hamburgaren till nya höjder.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...