Vegetarisk renskavsgryta

Ett alternativ till renskavsgryta, gjord på vegetariskt quorn. God gryta med fin viltsmak av svamp!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 3 quornfileér
  • 4-5 dl färsk skogssvamp (även champinjoner kan användas)
  • 1 stor gul lök
  • 4-6 enbär
  • 1 buljongtärning, grönsaks
  • 2 msk linongsylt
  • 1 1/2 tsk dijonsenap
  • 2 dl creme fraiche
  • ca 25 g smör till stekning
  • svartpeppar

Gör så här:

Tina filéerna så de går att skära och dela dem i tunna skivor på tvären.

Fräs quorn så den får lite färg i smör och ställ den åt sidan.

Förväll svampen så att vätskan minskar och fräs den sedan i smör så den får lite färg. Lägg åt sidan.

Finhacka löken och smörstek den på låg värme så dem bli mjuk men inte brynt.

Krossa enbären, blanda dem med 1 dl vatten och bjujongtärningen.

Blanda nu ner allt utan quorn i pannan och låt koka upp. Koka samman under cirka 5 minuter och tillsätt sedan quorn och låt allt bli varmt.

Smaka av grytan med svartpeppar och eventuellt mera salt.

Servera med kokt potatis, potatismos, ris eller färsk pasta och gröna grönsaker.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Efterrätter

Saffrans- pannkaka

Finns det en godare efterrätt än saffranspannkaka?

efterratter.se

Cheesecake

Citronkakan

Citronkräm och färskost förvandlar kakan till riktigt läcker efterätt! Prova en kall cheesecake med hemlagad lemoncurd till helgen!

cheesecake.nu


Efterrätter

Maräng

Påsken är här! Spara några ägg till efterrätten och gör helgens godaste fruktmaräng!

Alla som någon gång haft höns förstår varför vi äter ägg just till Påsk... Det är nu som äggen kommer! Och även om du kanske inte har egna höns så finns ekologiska ägg att köpa i snart sagt varje butik.

Ägg ingår ju i många av våra vanligaste bakverk. Tänk dig en solgul sockerkaka, fortfarande varm... Eller våra älskade pannkakor!

Koka inte alla ägg i påsk utan spara några och laga en härlig fruktmaräng som avslutning på en riktigt påskmiddag! Mjuk maräng som täcke till frukt eller bär lyfter fram smaken på en fint sätt. En utmärkt efterrätt som passar fint till helgen!

Glad påsk önskar pepparochsalt.se!

 efterratter.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Smått och gott

Mandelkakor. Småkakor är stor bakning! Det enkla är ibland det allra godaste.
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...