Vegetarisk renskavsgryta

Ett alternativ till renskavsgryta, gjord på vegetariskt quorn. God gryta med fin viltsmak av svamp!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 3 quornfileér
  • 4-5 dl färsk skogssvamp (även champinjoner kan användas)
  • 1 stor gul lök
  • 4-6 enbär
  • 1 buljongtärning, grönsaks
  • 2 msk linongsylt
  • 1 1/2 tsk dijonsenap
  • 2 dl creme fraiche
  • ca 25 g smör till stekning
  • svartpeppar

Gör så här:

Tina filéerna så de går att skära och dela dem i tunna skivor på tvären.

Fräs quorn så den får lite färg i smör och ställ den åt sidan.

Förväll svampen så att vätskan minskar och fräs den sedan i smör så den får lite färg. Lägg åt sidan.

Finhacka löken och smörstek den på låg värme så dem bli mjuk men inte brynt.

Krossa enbären, blanda dem med 1 dl vatten och bjujongtärningen.

Blanda nu ner allt utan quorn i pannan och låt koka upp. Koka samman under cirka 5 minuter och tillsätt sedan quorn och låt allt bli varmt.

Smaka av grytan med svartpeppar och eventuellt mera salt.

Servera med kokt potatis, potatismos, ris eller färsk pasta och gröna grönsaker.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Lyxfika

Bästa bakelsetipsen

Snabbaste bakelsen kan vara den godaste! Rulltårta fylld med romrussin blir lyxig helgfika.

bakakaka.se

Efterrätter

Maräng

Påsken är här! Spara några ägg till efterrätten och gör helgens godaste fruktmaräng!

efterratter.se


Enkel festmat

Viltskav till mer än bara grytor!

Färdigt renskav är den lätta vägen till lyxiga vilträtter på några minuter. Allt från renskavspytt till klassisk viltgryta passar både helgkväll som vardag!

Viltkött har ofta mycket smak och lagar du renskav behöver du sällan krydda med örtkryddor. Låt istället råvarorna hjälpa varandra och locka fram de enkla smakerna.
En klassisk viltskavsgryta med enbär, svamp och lingon värmer och är enkel festmat som passar när man vill ha rejäl, varm mat. Men viltskav från frysen passar lika bra i en pasta carbonara eller i en risotto som får fint mustig smak.
Tillsammans med rotfrukter blir viltskav en god viltskavspytt, eller en renskavspytt som en vildare variant av pyttipanna.
Serverad du renskav med rödbetor och timjan har du en lyxig helgrätt som passar fint med grönsallad och hembakat bröd!
Äter inte alla i sällskapet kött? Det går faktiskt att göra en vegetarisk variant – vegetarisk renskavsgryta på Quorn, som smakar vilt och riktigt bra!

 viltskav.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...