Vegetarisk renskavsgryta

Ett alternativ till renskavsgryta, gjord på vegetariskt quorn. God gryta med fin viltsmak av svamp!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 3 quornfileér
  • 4-5 dl färsk skogssvamp (även champinjoner kan användas)
  • 1 stor gul lök
  • 4-6 enbär
  • 1 buljongtärning, grönsaks
  • 2 msk linongsylt
  • 1 1/2 tsk dijonsenap
  • 2 dl creme fraiche
  • ca 25 g smör till stekning
  • svartpeppar

Gör så här:

Tina filéerna så de går att skära och dela dem i tunna skivor på tvären.

Fräs quorn så den får lite färg i smör och ställ den åt sidan.

Förväll svampen så att vätskan minskar och fräs den sedan i smör så den får lite färg. Lägg åt sidan.

Finhacka löken och smörstek den på låg värme så dem bli mjuk men inte brynt.

Krossa enbären, blanda dem med 1 dl vatten och bjujongtärningen.

Blanda nu ner allt utan quorn i pannan och låt koka upp. Koka samman under cirka 5 minuter och tillsätt sedan quorn och låt allt bli varmt.

Smaka av grytan med svartpeppar och eventuellt mera salt.

Servera med kokt potatis, potatismos, ris eller färsk pasta och gröna grönsaker.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Grön buffé

Grön buffé till Kristi himmelfärdsdag

Långhelg eller bara en ledig dag? Ta chansen att bjuda på enkel vårbuffé med smakrika och överraskande primörer, varför inte ogräspaj med kirskål!

pajrecept.se

Tranbär, rönnbär, äpplen och päron

Alla höstens bär

Ingen har väl missat att rönnen har otroligt mycket bär i år? Det tyder på en kall vinter, sägs det, men är också perfekt för att koka rönnbärsmarmelad!

kokasylt.se


Baka med rabarber

Älskade rabarber!

Nu börjar rabarberstjälkarna sträcka sig stolt ur jorden och vi vill bjuda alla på rabarberkaka! Fram med långpannan bara.

Rabarberns uppfriskande syra bryter fint i söta desserter. Smulpaj är snabbaste vägen till njutning, och varför anstränga sig mer när det blir så gott med så enkla medel? Smaksättningen varierar vi gärna med kardemumma. Rabarberpaj med havretäcke blir en välkommen variation som många föredrar framför den vanliga smulpajen. Oslagbart när man vill bjuda många är att använda långpannan och göra en härlig rabarberkaka. Till det serverar vi förstås vaniljsås!

 smulpaj.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...