Vegetarisk renskavsgryta

Ett alternativ till renskavsgryta, gjord på vegetariskt quorn. God gryta med fin viltsmak av svamp!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 3 quornfileér
  • 4-5 dl färsk skogssvamp (även champinjoner kan användas)
  • 1 stor gul lök
  • 4-6 enbär
  • 1 buljongtärning, grönsaks
  • 2 msk linongsylt
  • 1 1/2 tsk dijonsenap
  • 2 dl creme fraiche
  • ca 25 g smör till stekning
  • svartpeppar

Gör så här:

Tina filéerna så de går att skära och dela dem i tunna skivor på tvären.

Fräs quorn så den får lite färg i smör och ställ den åt sidan.

Förväll svampen så att vätskan minskar och fräs den sedan i smör så den får lite färg. Lägg åt sidan.

Finhacka löken och smörstek den på låg värme så dem bli mjuk men inte brynt.

Krossa enbären, blanda dem med 1 dl vatten och bjujongtärningen.

Blanda nu ner allt utan quorn i pannan och låt koka upp. Koka samman under cirka 5 minuter och tillsätt sedan quorn och låt allt bli varmt.

Smaka av grytan med svartpeppar och eventuellt mera salt.

Servera med kokt potatis, potatismos, ris eller färsk pasta och gröna grönsaker.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Julbröd

Hembakat bröd till jul

Det är dags att kavla upp ärmarna och starta årets julbak! Vörtbröd med mustig smak av pomerans och kryddnejlikor smakar utmärkt tillsammans med julens goda ostar.

hembakatbrod.se

Gratänger

Värmande och matiga potatisgratänger

Enkel vardagsmat eller lyxigt tillbehör till helgsteken? En klassisk gratäng med potatis som bas är båda delar!

gratäng.se


Röda, svarta och vita vinbär

Semestertid med vinbärsplockning

Svarta och röda vinbär skiljer sig distinkt åt när det gäller smak, men båda blir goda i vinbärskakor - eller till sylt förstås!

Den som har en vinbärsbuske i trädgården vet att det sällan blir någon brist på bär. Då är det förstås bra att ta vara på bären och koka rödvinbärssaft eller svartvinbärssylt! Avvara några nävar av de färska bären och baka svartvinbärsmuffins med kokos eller vinbärspaj. Riktigt smakrik mynta är väldigt god med svartvinbär i en paj, men sockra inte för mycket! Låt syrligheten framträda.

 smakakor.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...