Vegetarisk renskavsgryta

Ett alternativ till renskavsgryta, gjord på vegetariskt quorn. God gryta med fin viltsmak av svamp!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 3 quornfileér
  • 4-5 dl färsk skogssvamp (även champinjoner kan användas)
  • 1 stor gul lök
  • 4-6 enbär
  • 1 buljongtärning, grönsaks
  • 2 msk linongsylt
  • 1 1/2 tsk dijonsenap
  • 2 dl creme fraiche
  • ca 25 g smör till stekning
  • svartpeppar

Gör så här:

Tina filéerna så de går att skära och dela dem i tunna skivor på tvären.

Fräs quorn så den får lite färg i smör och ställ den åt sidan.

Förväll svampen så att vätskan minskar och fräs den sedan i smör så den får lite färg. Lägg åt sidan.

Finhacka löken och smörstek den på låg värme så dem bli mjuk men inte brynt.

Krossa enbären, blanda dem med 1 dl vatten och bjujongtärningen.

Blanda nu ner allt utan quorn i pannan och låt koka upp. Koka samman under cirka 5 minuter och tillsätt sedan quorn och låt allt bli varmt.

Smaka av grytan med svartpeppar och eventuellt mera salt.

Servera med kokt potatis, potatismos, ris eller färsk pasta och gröna grönsaker.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Pannkakor

Crêpes

Fyllda pannkakor är en läckerhet som gjord för köksexperiment. Prova nya, goda recept på crêpes!

pannkakor.se

Fiskgratäng

Bekvämt och gott med gratäng

Gratänger med grönt är komfortmat. Snabb och god fiskgratäng med zucchini är riktigt gott på kort tid!

gratäng.se


Lättlagad snabbmat

Hemgjorda piroger

Piroger är hemlagad snabbmat. Fyll frysen med köttfärspiroger och ta fram när det är bråttom!

Mjuka bröd med god fyllning är tacksamt att kunna trolla fram på några minuter. Har du gjort en stor omgång piroger är det lätt att värma så många som det går åt. Och piroger är också bra utflyktsmat eller mellanmål.
Fyll pirogerna med din favoritfyllning: Vegetariskt med fetaost eller kanske veganska piroger med ris och lök?
Eller så lagar du en omgång klassiska piroger fyllda med köttfärs och ost. Den som vill ha riktigt smakrika piroger använder getost och gör piroger med chèvre. Snabbt, gott och hemlagat!

 helgmenyn.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...