Viltskav med rödbetor

En fin mix av rotfrukt, renkött och fetaost i detta goda recept.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 4 medelstora rödbetor
  • 240 g renskav
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk smör
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk honung
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk vitt vin eller cider
  • 100 g fetaost
  • flingsalt
  • svartpeppar

Gör så här:

Skala och klyfta eller tärna rödetorna. Mjukkoka dem i saltat vatten några minuter, tiden beror på hur stora bitar du skurit. Koka inte sönder dem.

Skär köttet i tunna skivor och finhacka löken. Smörstek lök och skav i smör så de fått lite färg men inte torrt, några minuter. Blanda ner den finhackade vitlöken på slutet. Varmhåll.

Häll av vattnet från rödbetorn och blanda dem med timjan, honung olivolja och vin eller cider.

Värm upp köttet och det svalnat. Lägg upp rödbetorna på uppläggningsfat eller direkt på tallrikarna och lägg renskav över. Strö eventuellt flingsalt och svartpeppar över. Smula fetaosten över och servera genast, gärna med pressad potatis eller med sallad och nybakat bröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Röda, svarta och vita vinbär

Semestertid med vinbärsplockning

Svarta och röda vinbär skiljer sig distinkt åt när det gäller smak, men båda blir goda i vinbärskakor - eller till sylt förstås!

smakakor.se

Efterrätter

Saffrans- pannkaka

Finns det en godare efterrätt än saffranspannkaka?

efterratter.se


Pajrecept

Polentapaj

Paj smakar alltid fint! Prova polentapaj med majsgryn, oliver och lagrad ost i fyllningen.

Paj är lättlagad mat. Och god! En stor fördel är att de flesta matpajer går utmärkt att göra i förväg och värma just när det är tid.

Ett nytt recept som gör sig kall eller ljummen är polentapaj - en god, vegetarisk paj där pajen ska svalna helt innan fyllningen stelnat. En perfekt paj att göra i förväg alltså och en fin smakkombination, med majsgryn, oliver, rosmarin, vitlök och lagrad ost.

Servera kall eller värm strax innan serveringen. Soltorkade tomater, rostade solrosfrön och en god sallad passar fint till!

Smakfull helg önskar pepparochsalt.se!

 pajrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...